ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Προεδρικό Μέγαρο,  13 Μαρτίου 2011

   Μακαριώτατε,

Κυρία Yπουργέ Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,

Σεβασμιώτατοι,

Η σημασία της σημερινής μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας είναι πάντα επίκαιρη. Έπειτα από την πολύχρονη και οδυνηρή περίοδο της Εικονομαχίας, το πνεύμα της Ορθοδοξίας θριάμβευσε. Συνέβη όμως και κάτι άλλο εξίσου μεγάλης σπουδαιότητας: μια νέα εποχή εγκαινιάστηκε στη σχέση Κράτους-Εκκλησίας που έκτοτε βασίζεται στις αρχές του αλληλοσεβασμού, της δημιουργικής συνύπαρξης αλλά και της αδιαμφισβήτητης διάκρισης των μεταξύ τους εξουσιών.

Η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας με τις κατάλληλες ενέργειες μπορεί να ενισχυθεί και να αποτυπωθεί επιτυχώς και στο αξιέπαινο κοινωνικό έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά και στο σύνολό της η Εκκλησία, με σκοπό την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων. Το βαθιά εσωτερικό νόημα των Ευαγγελίων άλλωστε, που κορυφώνεται στην ύψιστη εντολή «αγαπάτε αλλήλους», επιβάλλεται να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και του Κράτους Δικαίου.

Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, ειδικά στις μέρες μας, δεν μπορεί παρά να αποτελεί κεντρική επιδίωξη και αποστολή της.

Μακαριώτατε,

Ο κόσμος γύρω μας επιδεινώνεται από την οξύτατη οικονομική κρίση που βιώνουμε. Χρόνιες παθογένειες του παρελθόντος που τώρα προβάλλονται στο δύσκολο παρόν, προδιαγράφουν ένα δύσκολο μέλλον. Οι καιροί απαιτούν αποφάσεις γενναίες από όλους μας και αυτοκριτική τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο θεσμών. Η κρίση που διανύουμε δεν είναι μόνο αποτέλεσμα επιζήμιων και άστοχων πολιτικών που υιοθετήθηκαν· είναι και κρίση αξιών.

Το κοινωνικό μήνυμα του χριστιανισμού, απόλυτα δημοκρατικό και φιλάνθρωπο, περικλείει τη δύναμη εκείνη που μπορεί να εξαλείψει υπαρκτές αδικίες και ανισότητες, ακραίους φανατισμούς και εχθρότητες που πολλές φορές μάλιστα λαμβάνουν χώρα στο όνομα θρησκειών και δογμάτων.

Η κορωνίδα της χριστιανικής διδασκαλίας έγκειται στην ελεύθερη βούληση. Είναι μια κορυφαία αρετή και κατάκτηση που μπορεί να μεταλαμπαδευτεί μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης Παιδείας που θα δημιουργεί ευσυνείδητα «όντα πολιτικά», κατά την αριστοτέλεια ρήση, μέλη μιας Κοινωνίας που αν δεν μπορεί να γίνει Θεία,  τουλάχιστον να είναι και να παραμένει ανθρώπινη.

Σας ευχαριστώ.- 

 

 

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα