Μαίη Πάνου Παπούλια  
   
   


Η Μαίη Πάνου Παπούλια γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Η καταγωγή της μητέρας της ήταν από τη Λήμνο, του πατέρα της από την ΄Ηπειρο. Ο πατέρας της, ναυπηγός, ήταν αξιωματικός του ναυτικού, δίδαξε στη Σχολή Δοκίμων και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του ναυάρχου. Σαν εθελόντρια αδελφή του Ερυθρού Σταυρού, είχε η μητέρα της έντονη δραστηριότητα στον κοινωνικό τομέα.

Η Μαίη Παπούλια απεφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού, και στη συνέχεια σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στη Γαλλία, ψυχολογία και φιλμολογία. Το 1963 έφυγε με το σύζυγό της και τις δύο της κόρες Φανή και Βίκυ για τη Γερμανία. Η τρίτη τους κόρη, Άννα, γεννήθηκε στην Κολωνία.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας ήταν στη συντακτική επιτροπή της "Σοσιαλιστικής Πορείας", ένα περιοδικό που έβγαινε στην Κολωνία και αγωνιζόταν εναντίον της χούντας.

Στο πανεπιστήμιο της Κολωνίας συμπλήρωσε τις σπουδές ψυχολογίας και στη συνέχεια εργάστηκε στην ψυχοσωματική κλινική του Πανεπιστημίου της Κολωνίας και συνεργάστηκε σαν επιστημονική σύμβουλος σε δύο προγράμματα έρευνας.

Από το 1987 ως το 2001 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, εργάστηκε σε γερμανική κοινωνική υπηρεσία, όπου σαν ψυχολόγος ήταν υπεύθυνη για τις οικογένειες ελλήνων μεταναστών. Συγχρόνως οργάνωνε επιμορφωτικά σεμινάρια για ελληνίδες και συνεργαζόταν σε ένα πρόγραμμα για την ψυχική υγεία των ξένων στη Γερμανία.

Ζώντας 40 χρόνια στην Κολωνία, έχει δεθεί με τον Ελληνισμό της Γερμανίας, τον οποίο θεωρεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού της διασποράς.

Οι τρεις της κόρες είναι εγκαταστημένες στη Γερμανία. Η Φανή είναι ιστορικός, η Βίκυ κοινωνικός παιδαγωγός και η Άννα φωτογράφος.

Αγαπάει το διάβασμα, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη μουσική και ταξιδεύει πολύ.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.